Tuesday, May 10, 2011

ayam masak paprik dan sayur petola

Menu untuk hari ini teringin nak masak ayam masak paprik meski x sesedap kedai tomyam but ok la...suami pun suka makan lauk ne....nah resepi nya

300 grm isi ayam di rebus sebentar
sedikit cauliflower ,carrot , baby corn dipotong kecil
3 ulas bwg putih diketuk
1 ulas bawang besar potong bulat
1 btg serai di ketuk
1/2 inci halia di ketuk
3 helai daun limau,3 buah cili padi di ketuk

1 sudu besar sos tiram ,kicap manis ,sos ikan
1 sudu cili giling
1 sudu teh garam
1 cawan air

caranya
-tumis bawang besar bawang putih, halia ,serai,cili giling dan cili padi
hingga naik bau
masukkan ayam yg sudah direbus lalu masukkan sayur yg telah di potong
setelah agak masak masukkan sos tiram kicap,sos ikan ,garam dan air ,bila
sudah mendidih angkat dan sajikan


nah untuk sayur nya ve masak sayur oyong kalo bhs indonesia kalo org malaysia petola,untuk resepnya

Bahan :
½ kg oyong/petola muda dan kecil,kupas lalu cuci.
2 cm lengkuas digeprek
2 lbr daun salam
10 biji fishball
Bumbu halus :
4 butir bawang merah
1 butir bawang putih
½ sdm garam
¼ sdt ajinomoto

cara membuat

didihkan i liter air setelah mendidih masukkan bumbu ,fish ball dan oyong/petola setelah masak dan cukup rasa matikan api dan siap dihidangkan....

2 comments:

  1. Ada resep masakan buat adek baby nggak ya..?? ^_^

    Salam,
    Dunia Aretha

    ReplyDelete
  2. hmmm sabar ya jengbentar lagi ...nunggu babyku umur 6 bulan dulu ..hihihi

    ReplyDelete